Η El-Chef στο 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που θα γίνει στις 6, 7 και 8 Ιουλίου στο Πάρκο Γουδί

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ – ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ξεκίνησε ως ένα ακόμα εγχείρημα στα ήδη υπάρχοντα του Στεκιού Μεταναστών, με την πολιτική της λογική να είναι στοιχειώδης: Για τη δημιουργία και προσφορά καλής ποιότητας φαγητού, σε φιλικό περιβάλλον για όλους κι όλες που συμμετέχουν στις άλλες ομάδες του Στεκιού, αλλά και εκτός αυτών, με ένα ελάχιστο οικονομικό αντίτιμο ή δωρεάν για εκείνους/ες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Το κουτί οικονομικής ενίσχυσης της El-CHEF,  την ανατροφοδοτεί με υλικά και πρώτες ύλες για τα μαγειρέματα του Σαββάτου αλλά και για την έμπρακτη ή οικονομική υποστήριξη των Συλλογικών Αλληλέγγυων Μαγειρεμάτων της,  προσπαθώντας να εφαρμόσει ένα διαφορετικό μοντέλο διανομής και διαχείρισης,  που θα εμπεριέχει παραγωγούς, μικροκαλλιεργητές  κλπ. ώστε να παρακαμφθούν, οι  μεσάζοντες  (σουπερ μάρκετ, χονδρέμποροι κλπ).

Η EL-CHEF ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ. Είναι μια κουζίνα αλληλεγγύης που καλεί κατ’ αρχάς  όλους και όλες κάθε Σάββατο σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς  στην οδό Τσαμαδού στα Εξάρχεια, να συμμετάσχουν στην ανοιχτή διαδικασία της συνέλευσης φέρνοντας καινούργιες ιδέες για συνταγές μαγειρικής που θα οδηγήσουν στο σερβίρισμα ενός τεράστιου πιάτου αλληλεγγύης σε όποιον το έχει ανάγκη. Λειτουργεί σε ένα κατειλημμένο κτήριο που ανακαινίσαμε μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες, ένα υπέροχο κηπάκι που φτιάξαμε όλοι/όλες μαζί για να επανοικειοποιηθούμε τις καθημερινές μας ανάγκες, ικανοποιώντας τες συλλογικά.

Είναι ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ γιατί όλοι μας απολαμβάνουμε το μαγείρεμα ή το φαγητό, βρίσκοντας θέση σε αυτή. Συνδιαμορφώνουμε την καθημερινότητά μας, την κάνουμε πιο όμορφη και τέλος προσπαθούμε να κάνουμε λίγο καλύτερη και αυτή των διπλανών μας. Όλοι όσοι συμμετέχουμε στην συλλογική κουζίνα είμαστε με κάποιο τρόπο θύματα της οικονομικής κρίσης ή των μνημονίων και του ΔΝΤ ή ακόμα καλύτερα είμαστε άνθρωποι που προκρίνουμε το συλλογικό τρόπο δράσης και ζωής  και πιστεύουμε ότι ένα πιάτο φαγητό σε ένα ανοιχτό περιβάλλον επικοινωνίας, φιλικό σε κάθε διαφορετικότητα μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο από αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Η λειτουργία της EL-CHEF φυσικά εξελίχθηκε και διαμορφώθηκε αντίστοιχα με τις ανάγκες τις κοινωνίας και του κινήματος. Βάσει αυτών επαναπροσδιόρισε τις λειτουργίες της και την δυναμική της. Μέσω των Συλλογικών Αλληλέγγυων Μαγειρεμάτων της, συμμετέχει συμβολικά και στηρίζει απεργίες αλλά και όποιο αγώνα αντιτίθεται στην κοινωνική αδικία. Καθώς οι μεγάλες πανεργατικές απεργίες είναι πια συχνότερες, η ανάγκη για μαζικά μαγειρέματα στο Στέκι Μεταναστών έγινε επιτακτική όχι μόνο σαν εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους απεργούς αλλά προβάλλοντας και την αντίθεσή της προς τα καταστήματα σίτισης που τις ημέρες εκείνες λειτουργούν απεργοσπαστικά. 

Κάνοντας πράξη όλα όσα πρεσβεύει φρόντισε  εξολοκλήρου για τη σίτιση των 300 μεταναστών εργατών της ΥΠΑΤΙΑΣ,  κατά την προετοιμασία τους για την απεργία πείνας και συμμετείχε ενεργά  σε όλη τη διαδικασία υποστήριξής τους. Όπως και συμμετείχε σε ένδειξη αλληλεγγύης στις μεγάλες απεργίες της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ, του ΑLTER, της ΛΟΥΚΙΣΑΣ, της  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ κλπ, με  επί τόπου μαγειρέματα, συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Επιπλέον, και σε απάντηση στην απαράδεκτη εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας περί απαγόρευσης συσσιτίων, συνδιοργάνωσε με άλλες συλλογικές κουζίνες της Αθήνας, μαγείρεμα στην Πλατεία Κλαυθμώνος εκφράζοντας την αντίθεσή της στις πολιτικές που ποινικοποιούν όποιο εγχείρημα σίτισης, εάν αυτά δεν προέρχονται από Μ.Κ.Ο., την εκκλησία, εθνικιστικές ρατσιστικές οργανώσεις, ή το ΣΚΑΙ.

Ως εκ τούτου, η συμμετοχή της στο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ είναι αυτονόητη και  επιβεβαιώνει τις βασικές αρχές της EL-CHEF, τη συντροφικότητα και το μοίρασμα, και κορυφώνει τη λογική της συνύπαρξης, της επικοινωνίας και της συνδιαμόρφωσης ανάμεσα σε  ομάδες με διαφορετική ταυτότητα 

Η El CHEF θα είναι εκεί στο Φεστιβάλ, 6, 7 και 8 Ιουλίου στο πάρκο Γουδή, ανοιχτή σε όποιον/α συμφωνεί με τη λογική της και ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο συλλογικό της μαγειρείο αλλά και στο εργαστήρι των συλλογικών κουζινών που θα γίνει στον αυτοδιαχειριζόμενο  χώρο του Φεστιβάλ.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ EL-CHEF

16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

 

This entry was posted in Δράσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply